rain pavilion


competition entry
collaborator: Yang Fei, Yizhen Wang, Shunfan Zheng, Andi Zhang, Xinyi Zhou






Located in Ya'an City, Sichuan, renowned for its copious rainfall and historically referred to as the "Rain Screen of Western China," this design proposal seeks to honor this local distinction. Through the harmonious interplay of materials, architectural intricacies, and formal elements, we endeavor to craft a one-of-a-kind auditory encounter.

We disperse the architectural composition into an array of diverse-sized structures, strewn across the terrain. Each of these boxes features a main space that is buried underground. The distinctive roof design guides rainwater into a rivulet that meanders and ultimately drips into a tranquil pool, composing a melodious symphony.

Below ground, the pavilion's main space comprises an assemblage of "sound galleries," interconnected by pathways of concrete. These corridors are dimly lit, resonating with the layered echoes of water, establishing an immersive and far-off ambiance. Conversely, the exhibition and meditation spaces, crafted from light-transmissive, micro-perforated acoustic panels, bask in a gentle, radiant luminosity. This milieu imparts an expansive, serene atmosphere, evoking a sense of transcendence.

The entirety of the structure orchestrates a captivating journey for its occupants, transitioning them from clamor to serenity, navigating them with the sounds engendered by both natural rainfall and artificial waterfalls.

























All Rights Reserved

Selected Works 2012-2024
All Rights Reserved


Follow: instagram.com/_yang_fei/
Contact: info@studio-fei.com